Leerling vraagt: een dode wattes?

Gepubliceerd op 6 november 2023 om 10:26

Even je Latijns oppoetsen! Dodeka betekent twaalf en het regelmatige twaalfvlak luistert dus ook wel naar de naam dodecaëder.

De dodecaëder vormt samen met de tetraëder, de kubus, de octaëder en de icosaëder de platonische lichamen. Griekse wiskundige en filosoof Pythagoras was, voor zover bekend, de eerste die deze regelmatige veelvlakken schreef in Timaeus.

De elementen
Plato verbond de voorgenoemde vier regelmatige veelvlakken aan de elementen water, lucht, aarde en water. De dodecaëder echter belichaamde voor Plato alles en was een symbool voor het universum. Volgens Plato werd de dodecaëder “gebruikt door de God om de sterrenbeelden te borduren over de hele hemel”. Hij stelde verder dat de 12 regelmatige vijfhoeken op regelmatige wijze te delen waren in 30 “mooie” driehoeken. Daarmee kon de dodecaëder zowel de 12 sterrenbeelden van elk 30 graden voorstellen, als de 12 maanden met elk 30 dagen.

Uit de kunst
In zijn schilderij Sacrament van het laatste avondmaal verwijst schilder Salvador Dalí naar Plato’shemelse symboliek en plaatst het laatste avondmaal in een grote doorzichtige dodecaëder. Hij verwijst daarmee naar het heilige getal 12.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.